Pikkujätti

Sain lahjaksi yllättäin Annukka Mikkolan Käsityön pikkujättiläisen. Suosittelen!


Mallit ja kuvat ovat tosi freesejä ja houkuttelevia. Ehkä ihaninta kirjassa on se, että tekniikat ovat paikoin hyvinkin perinteisiä mutta toteutus moderni. Ja siis tosi onnistuneella tavalla moderni. Joskus joistain ohjeista paistaa esille yltiöpäinen nuorekkuuden tavoittelu, mutta pikkujätti ei mielestäni sorru siihen, vaan mallit ovat oikeesti raikkaita. Ja kieltämättä houkuttelevasti kuvattu. Tekis jopa mieli kokeilla ristipistotöitä!

Jos olis olemassa yhtä houkuttelevannäköinen käsityölehti, niin tilaisin sen heti. Enkä vähiten siksi, että tällä hetkellä oon tosi pettynyt aikakausilehtitarjontaan. Peruutimme Imagen tilauksen vuoden yhtäjaksoisen heikkotasoisuuden jälkeen. Jotenkin kaikki jutut siinä olivat sellasta Kallio-Krunikka-Punavuori-Kamppi-Töölö-akselille keskittyvää viiden pennin filosofiaa.

Hyvät kustantajat, ainakin alkuvuodesta mediassa puhuttiin kiristyvästä kilpailusta aikakausilehtimarkkinoilla. Tässä teille konseptit kahdesta lehdestä, jotka tilaisin hetimiten:

1. Freesi yleissivistyksen aikakausilehti. Reportaaseja, kolumneja ja juttuja vähän kaikesta. Yhteiskuntaa, historiaa, kulttuuria, ilmiöitä, innovaatioita, ympäristöä ja ajankohtaisia, muttei ehkä ihan päivänpolttavia aiheita. Ilmestyy parin-kolmen viikon, ehkä kuukauden välein. Painettu laadukkaalle paperille, ammattitaitoiset valokuvaajat. Taitavasti kirjoitettu. Ei pönäkkä, muka-nuorekas eikä nenänvartta pitkin valistava. Eikä sellainen, joka on jo valmiiksi bunkkerinsa kaivanut.

2. Fiksu käsillä tekemisen lehti. Ilmestyy neljä kertaa vuodessa (mutta sitäkin laadukkaampana) aina hiukan ennen ”sesonkien” alkua. Tekniikoita laidasta laitaan, esim. neuleita, virkkausta, huovutusta, kudontaa, ompelua, solmeilua, painantaa, paperi- ja puutöitä, erikoistekniikoita, ennakkoluulottomia materiaalivalintoja, jne. Adjektiivien käyttö korvataan laadukkailla valokuvilla (jotka on painettu hyvälle paperille), jolloin lukija saa itse päättää, onko neule ihana, pehmoinen, lämpöinen, luotettava vai kutsuva. Malleina upeita, tavallisia ihmisiä.

Niinpä niin. Jos fokusointi on kustannusalalla päivän sana, niin nää taitaa olla just sellasia liian ei-kohderyhmälehtiä…